Je bent samen met anderen actief voor een rechtvaardiger, duurzamer Rotterdam. Op een praktische manier bind je de strijd aan met armoede. Of je dit nu doet door samen kleding in te zamelen en te zorgen dat die terecht komt bij kinderen van ouders met geldzorgen, of je bent actief in een buurttuin, of je helpt mensen met schulden een uitweg te vinden, het maakt niet uit wat je precies doet. Je doet het … en het is belangrijk dat dit zichtbaar wordt. Het gaat erom dat je, net als wij, vindt dat armoede in Rotterdam echt niet ken en dat je daarvoor je handen uit de mouwen steekt.
Maar hoe maak je duidelijk wat jullie werk betekent voor jezelf en de mensen in jouw buurt? Hoe krijgen we een duidelijk hoorbare en zichtbare stem? Hoe zorgen we ervoor dat het voor een groot publiek duidelijk is wat armoede doet met mensen en wat je er zelf tegen kunt doen? Welke middelen kunnen we gebruiken om politici te laten zien dat we de armoede zat zijn en dat zij aan de beurt zijn om de armoede de stad uit te jagen!
Er zijn vele manieren om de ontwrichting die armoede veroorzaakt aan te tonen. Er zijn ook verschillende manieren om te laten zien dat veel Rotterdammers op een concrete manier de armoede te lijf gaan. Er worden rapporten geschreven, journalisten berichten erover in de krant of op websites. Dat is prima! Maar we kunnen meer doen én we kunnen dat zelf doen!
Over dat laatste gaat de workshop ‘Kennismaking met Video Stories’. In deze korte workshop (een introductie) krijg je uitleg over het maken en gebruiken van ‘video stories’. Je kunt na de workshop beter inschatten of het voor jou en voor jullie werk goed bruikbaar is. Je krijgt voorbeelden te zien van hoe het gebruik van video door en voor gewone mensen helpt bij het uitleggen van waar ze mee bezig zijn. In de drie uur durende workshop doe je zelf ook een paar oefeningen. We gaan interactief aan de slag, niet drie uur stilzitten op een stoel en luisteren!
Met video kan je snel tot de kern komen en zelf laten zien waar het nu echt omgaat. Het geeft je een stem en je bepaalt zelf hoe je een activiteit en een resultaat in beeld brengt. Video is goed te combineren met social media (Facebook, Twitter, website, etc. ). Voor het maken van een ‘video story’ heb je geen ingewikkelde, dure apparatuur nodig. Desnoods gebruik je een smartphone of een IPad. Met een IPhone 6.0 of een Android-toestel van 2016 of later kan je goed uit de voeten.
De workshop wordt gegeven door Henrik Looij. Hij geeft hierover trainingen in binnen- en buitenland. Henrik is een van de oprichters van Eyeopenerworks Henrik geeft deze introductietraining gratis. Hij doet dat omdat hij, net als wij, vindt dat … Armoedekennie.
Deze workshop wordt georganiseerd door de RotterdamseArmoedebestrijdingsBeweging (RAB). De workshop wordt in Rotterdam gegeven, op woensdag 14 november van 9.30 tot 13.00 uur. Wil je meedoen, stuur dan voor 9 november een mailtje naar s.van.schooneveld@freeler.nl. Vermeld van welke organisatie of groep je bent en met hoeveel mensen je komt. We bevestigen dan jouw aanmelding en laten je weten waar je moet zijn. Neem wel een smart phone mee. Zorg ook dat die opgeladen is 😊! En als je een power bank hebt, laat hem dan niet thuis liggen. Deelname is gratis, maar als je iets voor de workshop wil betalen, dan wordt elke bijdrage enorm gewaardeerd.
De Rotterdamse Armoede Bestrijdingsbeweging is een nieuwe groep van Rotterdammers die vinden dat armoede in onze stad toch echt niet ken. We worden niet gesubsidieerd en zijn niet verbonden aan politieke partijen. Lees ons visie & missie document.