Vragen aan de wethouder over armoedebeleid

De RAB heeft naar aanloop van de gemeentelijk publicaties Uit de Knoop en Reset Rotterdam – en de publieke discussies over deze visiedocumenten – middels een brief een aantal vragen aan wethouder Grauss gesteld. Deze vragen gaan onder andere over de uitvoering van het armoedebeleid en hoe woningbouwverenigingen geholpen kunnen worden om hun maatschappelijke taak beter uit te voeren.

Deze brief staat hieronder gepubliceerd. We hopen zo spoedig mogelijk een reactie te krijgen.

——————————————————————————————————————-

Geachte wethouder Grauss,

De Rotterdamse Armoedebestrijdingsbeweging (RAB) houdt zich, net als veel andere partijen in Rotterdam, bezig met het oplossen van armoede. Dit doen wij op meerdere vlakken, door zowel bewoners in armoede te ondersteunen als in het ontwikkelen van een bredere visie op armoedebestrijding. Een paar maanden geleden heeft de gemeente twee visiedocumenten gepubliceerd: Reset Rotterdam en Uit de Knoop. De RAB is in het algemeen enthousiast over de ambities van de gemeente en de aandacht die er leeft voor het oplossen van armoede in Rotterdam. De RAB heeft naar aanleiding van de publieke discussies over deze visiedocumenten een aantal vragen en opmerkingen. Deze staan hieronder weergeven.

  • Tijdens de verantwoording door de wethouder op 1 juli in de Pauluskerk, een bijeenkomst georganiseerd door RoSa, zei de wethouder dat er 15 vaste trajectbegeleiders voor schulden zijn aangenomen. Deze ambtenaren zijn verantwoordelijk voor de schuld van een persoon van begin (bij signalering) tot eind (complete aflossing). Wat hulpverlening van de gemeente echter vaak bemoeilijkt, is het verloop onder hulpverleners/ambtenaren zelf. Onze vraag is of deze nieuwe 15 trajectbegeleiders een vast contract hebben gekregen en welke afspraken er zijn gemaakt om te verzekeren dat zij hun positie voor langere tijd bekleden. Een hoge schuld is namelijk niet op korte termijn verholpen.
  • De Rotterdampas wordt geen enkele maal genoemd in de beleidsdocumenten, terwijl deze pas een belangrijk middel vormt voor participatie in Rotterdam. In Den Haag heeft men een vergelijkbare pas, de Ooievaarspas, waarmee onder andere participatie in sportverenigingen mogelijk is (lidmaatschappen). Heeft de gemeente ambities om de Rotterdampas in te zetten om frequente participatie onder mensen met een laag inkomen te verhogen (dus niet éénmaal ergens meedoen maar structureel lidmaatschap)? Zo ja, hoe wil de gemeente deze ambities verwezenlijken?
  • Woningbouwverenigingen spelen een onmisbare rol in het voorzien van betaalbare woningen en een gezonde leefomgeving voor huishoudens met een laag inkomen. De RAB stelt echter vast dat er bij verschillende woningbouwverenigingen een structureel probleem bestaat met betrekking tot het onderhoud van woningen. Bewoners hebben last van onder andere vocht, tocht en schimmel en worden bij klachten hierover niet gehoord (zie bijvoorbeeld https://rabrotterdam.nl/2019/05/29/thuis-in-lombardijen-wonen-in-armoede-deel-2/). De maatschappelijke taak van woningbouwverenigingen lijkt hier verwaarloosd te worden. De RAB vraagt zich af of investeringen binnen het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) kunnen worden aangewend om investeringen in het noodzakelijk onderhoud van woningbouwverenigingen mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan zijn blokken van Havensteder aan de Pirandellostraat en de Vergiliusstraat. In het beleidsdocument ‘Uit de Knoop’ wordt geopperd dat er meer verbinding moet komen tussen verschillende beleidsterreinen. De RAB ziet dit graag in de praktijk gebeuren, in dit geval tussen armoede en wonen, en vraagt zich in de bredere zin af wat de gemeente op dit gebied kan betekenen.

 

Deze vragen komen voort uit onze betrokkenheid bij de stad en de hoop om Rotterdam een nog mooiere plek te maken. Hopelijk heeft u de komende periode tijd om kort te reageren op onze vragen.

 

Met vriendelijke groet,

Gijs Custers

Mieke Zagt

Mona Shabaan

Vanessa Umboh

Sjoerd van Schooneveld

Namens de Rotterdamse Armoedebestrijdingsbeweging

Een reactie op “Vragen aan de wethouder over armoedebeleid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s