De waarheid van armoede

In Schotland werken armoede-experts en beleidsmakers samen aan nieuw beleid om armoede tegen te gaan. Het Poverty Truth Network is een netwerk van commissies door heel Groot Brittannië heen waarin armoede-experts, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers en invloedrijke mensen samenkomen om aan verandering te werken.

Binnen deze ontmoetingen spreekt men waarheid over armoede. Deze waarheid is vaak confronterend, schokkend of ongemakkelijk. Maar de waarheid moet gehoord worden om echte verandering teweeg te kunnen brengen.

Deze waarheid-van-armoede-ontmoetingen worden door professionele facilitatoren in zorgvuldig opgezette processen begeleid. Het samenbrengen van mensen in armoede en beleidsmakers kost veel tijd, evenals het contact onderhouden en het gesprek begeleiden. Iedereen die het proces aangaat, weet dat het minimaal een jaar kan duren voordat er zicht op uitkomsten is. Er is geen recept voor dit proces, maar er zijn wel gedeelde waarden waarop de deelnemers elkaar aan kunnen spreken, zoals naar elkaar luisteren en elkaar uit laten spreken. Actief luisteren kan tot een goed begrip leiden van wat er nodig is om uit armoede te kunnen stappen. Omdat de gesprekken over armoede gaan, is het belangrijk dat de doelgroep zelf meestuurt en de agenda bepaalt.

Vertrouwen in de relatie is het fundament voor het welslagen van dit waarheidsproces. Tijd en toewijding bepalen de kwaliteit van de ontmoetingen. De uitkomsten worden ingezet om verandering teweeg te brengen en om armoedebeleid zodanig aan te scherpen dat de doelgroep zich niet alleen gezien weet maar er vooral zelf baat bij heeft. Zij weten immers het beste waar de schoen wringt.

Kijk hier naar een filmpje over de Schotse ervaring: https://youtu.be/HXobsGY_yyc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s